carolinatyp

Alla inlägg den 7 april 2012

Av Carolina ~ - 7 april 2012 15:41

Dag 6 - En bok som gör mig ledsen
 




 
 
Böcker som gör mig väldigt ledsen är speciellt verklighetsbaserade böcker. Fråga Alice är en 15-årings dagbok. I boken kallas hon Alice. Alice börjar knarka. boken är baserad på en riktig dagbok och gavs ut första gången 1971. Det är en klassiker.

Alice har inga vänner, irriterar sig på sin familj, ingen förstår henne. Sen får hon reda på att de ska flytta, långt bort, för hennes pappa har fått ett nytt jobb. Där träffar hon sin första riktiga vän. Men när sommaren kommer åker hon tillbaka dit hon bodde förut för att vara med sin mormor och morfar hela sommaren. Där träffar hon Jill - Innetjejen som alla vill vara med. Jill och Alice har aldrig pratat med varandra, men en dag börjar de prata och Jill bjuder in Alice till hennes fest. Alice blir väldigt glad och går dit, med hopp om att få nya vänner. Där kör de den s.k leken "gömma nyckel". I 10 av de 14 glasen är det LSD, alltså droger. Alice får en av de 10 glasen och tar sin första "tripp". Hon tycker om det, men försöker intala sig själv att hon kommer bli en knarkare om hon tar något mer. På festen träffar hon Bill, och han ger henne anfetamin. Alice intalar sig då att det är inte farligt, när hon kommer hem kommer hon naturligvis sluta. Väl hemma blir hon deprimerad och fårm sömntabletter och lugnade tabletter utskriva an doktorn, som hon använder för att slippa tänka. Sen träffar hon Chris, en tjej som blir hennes bästa vän. Det visar sig att Chris tar droger och hennes pojkvän är med och langar, så Alice uppslukas allt mer.


Fråga Alice är en superbra och hemsk bok som ger en insikter när det gäller droger. Den är en sträckläsare, och man är alltid rädd för vad som ska hända på nästa sida. "Kommer hon klara det? Vad håller hon på med!? Gör inte så! Varför?" är tankar som drar genom huvudet hela tiden. Även om boken är 40 år gammal, så är det detsamma. Det här är den bittra verkligheten. Ytterst läsvärd!

















Ovido - Quiz & Flashcards